România – campioana europeană a ponderii sumelor alocate pentru mâncare

Dan Palangeanianuarie 9, 20192min2720

România şi-a reconfirmat titlul de campioană a ponderii banilor alocaţi pentru mâncare în Uniunea Europeană, cu un procentaj pe 2017 de 27,8%, în creştere de la 27,3% în 2016. Celelalte două statele membre care, potrivit datelor communicate de Eurostat, au depăşit pragul de 20% al ponderii banilor alocaţi pentru mâncare sunt Lituania (21,6%) şi Estonia (20,3%).
La polul opus, patru state ale Uniunii au anunţat valori sub 10% din cheltuielile gospodăriilor, potrivit clasificării europene COICOP a cheltuirii banilor pe 12 categorii de produse şi servicii. Cele patru state sunt Austria (9,9%), Irlanda (9,2%), Luxemburg (8,9%) şi Marea Britanie (8,2%).
Oarecum surprinzător, vecinii bulgari figurează la instituţia condusă de o conaţională cu o pondere a sumelor alocate pentru mâncare de numai 19,2%. Există, însă o explicaţie plauzibilă, în faptul că pe sistemul de ponderare european se iau în calcul cheltuielile non-rezidenţilor (a se citi, în principiu, cheltuielile pentru mîncare ale turiştilor).
De aceea, dacă se adaugă şi cazarea, apar ponderi ridicate ale cheltuielilor în restaurante ( ponderi care reduc semnificativ ponderea cheltuielilor cu alimentele) în ţări precum Malta (20,2%), Cipru (17,5%), Spania (16,8%), Grecia (15,4%), Austria (13,4%) sau Portugalia (12,3%). Cu alte cuvinte, dacă am avea mai mulţi turişti, am putea reduce, în statisticile europene, din proporţia exagerată cu care figurăm pe segmentul de alimente la Eurostat.

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter