Duduim iar pe bază de arierate?

Bălan Ionuțseptembrie 7, 20173min2960
bani-88232_960_720

Economia duduie, crește cu aproape 6% spre disperarea celorlalți europeni, deficitul bugetar se situează la niveluri reduse vădind echilibrul, dar ministrul Apărării își părășeste postul după o controversă privind capacitatea de a plăti întocmai și la timp salariile militarilor.

Oare ce fel de economie e aceea care înregistrează o creștere-record în UE, dar nu generează suficientă lichiditate pentru ca PIB-ul suplimentar să permită realizarea cu ușurință a cheltuielilor?

Una care crește pe baza unor artificii, care doar creează impresia de creștere, din moment ce lichiditatea se restrânge în loc să fie stimulată.

Un exemplu poate fi oferit – pentru că tot suntem în zona Apărării – de achiziția de tehnică de luptă. Aceasta potrivit noii metodologii de calcul a PIB constituie investiție și contribuie la mărirea acestuia, dar, dacă s-ar merge pe vechea viziune potrivit căreia respectivele cumpărări sunt cheltuieli s-ar explica de ce scade în loc să crească lichiditatea.

Pentru ca ea să nu fie afectată, ar trebui – pe actuala secvență – ca echipamentele militare să se achiziționeze cu fonduri europene.

Acum cea de a doua chestiune legată de deficitul bugetar redus. Într-adevăr, cărțile de economie recomandă excedente fiscale în perioadele de boom, însă nu cred că la asta s-a gândit premierul, ci să dea drumul la plăți doar dacă are efectiv bani în vistierie, ceea ce reprezintă un fel foarte băbesc de a administra, o neînțelegere a fenomenelor economice, din moment ce rectificarea bugetară se va realiza abia după ce a făcut o victimă la Apărare.

Continuând pe această linie s-ar putea să se vadă că statul induce arierate și că ar putea să utilizeze Fondul Suveran  pentru a trage lichiditatea de la companiile de stat, dar fără să o folosească numai și numai pentru cofinanțarea fondurilor europene.

Într-un asemenea context ne putem da seama de utilitatea FMI, care monitoriza arieratele. Poate că România ar trebui să fie permanent sub un acord preventiv.

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter