Test de stres la nivel european pe piaţa asigurărilor

piatafindecembrie 16, 20163min3320
stres

Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA) a desfăşurat în 2016, cu sprijinul autorităţilor de supraveghere membre, un amplu exercţiu de testare a vulnerabilităţilor şi rezilienţei companiilor de asigurare din UE în contextul unor condiţii de piaţă severe, se arată într-un comunicat remis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Evaluarea s-a concentrat pe două riscuri majore: existenţa unei perioade prelungite de randament scăzut şi expunerea la un scenariu de tip “double-hit”, potrivit aceleiaşi surse.

La acest exerciţiu, au participat 236 de companii de asigurare din 30 de state europene.
La nivel european, rezultatele testului de stres au relevat că o perioadă prelungită de rată scăzută a dobânzii şi o repoziţionare considerabilă a primei de risc prezintă provocări semnificative pentru companiile de asigurare din Europa.

De asemenea, scenariul “double-hit” a rezultat într-un impact negativ de 160 miliarde Euro asupra situaţiilor financiare ale companiilor, cu mai mult de 40% de companii din eşantionul participant care ar pierde mai mult de o treime din excesul de active faţă de obligaţii.

România a participat la testul de stres 2016 cu 3 companii (2 companii compozite şi o companie de viaţă), cu o cotă de piaţă cumulată de aproximativ 77% . La nivel agregat, pentru eşantionul de companii româneşti participante, rezultatele au fost favorabile, în general peste media europeană.

Astfel, anterior aplicării scenariilor de stres, rata de acoperire cu active a obligaţiilor era de circa 120%, faţă de 110% media la nivel european. În ceea ce priveşte capitalizarea companiilor, exerciţiul a relevat o calitate ridicată a fondurilor proprii (94% fonduri proprii de nivel I).

După aplicarea factorilor de risc aferenţi scenariului „low yield for long”, nivelul activelor în exces faţă de obligaţii a scăzut aproape nesemnificativ, cu 5,5%, în vreme ce la nivel european scăderea a fost, în medie, de 18%, se mai arată în comunicat.

După aplicarea factorilor de risc aferenţi scenariului „double hit”, nivelul activelor în exces faţă de obligaţii a scăzut cu 22,4%, în vreme ce, la nivel european, în medie, scăderea a fost mai mare, de 28,9%

Astfel, chiar si ulterior aplicării oricăruia dintre cele 2 scenarii de stres, pe ansamblul celor 3 companii participante raportul dintre fondurile proprii si obligaţii a rămas la valori de peste 100%, se mai precizează în comunicatul ASF.
 

piatafin


Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter