UE: primele sancțiuni impuse vreodată împotriva atacurilor cibernetice

piatafiniulie 31, 20203min3510
cybersecurity_for_web_0

Consiliul a decis astăzi să impună măsuri restrictive împotriva a șase persoane și trei entități răspunzătoare de diferite atacuri cibernetice sau implicate în acestea. Din ele fac parte tentativa de atac cibernetic împotriva OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) și cele cunoscute de public sub denumirile „WannaCry”„NotPetya”, și „Operation Cloud Hopper”.

Sancțiunile includ o interdicție de călătorie și o înghețare a activelor. În plus, li se interzice persoanelor și entităților din UE să pună fonduri la dispoziția celor incluși pe listă.

Sancțiunile se numără printre opțiunile aflate în setul de instrumente ale UE pentru diplomația cibernetică, menite să prevină, să înfrâneze și să combată activitățile cibernetice răuvoitoare îndreptate împotriva UE sau a statelor sale membre, iar UE a utilizat astăzi pentru prima oară acest instrument. Cadrul juridic pentru măsuri restrictive specifice împotriva atacurilor cibernetice a fost adoptat în mai 2019 și a fost reînnoit recent.

Context

În ultimii ani, UE și-a sporit reziliența și capacitatea de a împiedica, descuraja, preveni și combate amenințările cibernetice și activitățile cibernetice răuvoitoare, pentru a proteja securitatea și interesele europene.

În iunie 2017, UE și-a intensificat răspunsul prin instituirea unui cadru privind un răspuns diplomatic comun al UE la activitățile cibernetice răuvoitoare („setul de instrumente pentru diplomația cibernetică”). Cadrul permite UE și statelor sale membre să utilizeze toate măsurile PESC, inclusiv măsurile restrictive, după caz, pentru a împiedica, descuraja, preveni și combate activitățile cibernetice răuvoitoare care vizează integritatea și securitatea UE și a statelor sale membre.

Măsurile restrictive specifice au un efect descurajator și disuasiv și nu ar trebui să fie confundate cu atribuirea responsabilității unui stat terț.

UE își menține angajamentul față de un spațiu cibernetic global, deschis, stabil, pașnic și sigur și, prin urmare, reafirmă necesitatea de consolidare a cooperării internaționale pentru a promova ordinea bazată pe norme în acest domeniu.

 

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter