Tendințe auto sesizate de BAAR: scade puterea cilindrică dar crește puterea medie maximă a motoarelor

Moise Norelianuarie 13, 20203min3430
ford

O analiză a specialiştilor BAAR, pornind de la caracteristicile tehnice ale autoturismelor cu poliţe RCA, evidenţiază o tendință descrescătoare a capacității cilindrice a acestora, pe fondul unei creșteri a puterii medii a motoarelor. Analiză a avut drept sursă datele tehnice agregate din baza de date AIDA pentru categoria autoturisme, în perioada ianuarie- septembrie 2019.
Astfel, luând în considerare distribuţiile acestor caracteristici (capacitatea cilindrică a motoarelor şi puterea acestora) pentru modele fabricate în ultimii 30 de ani, se constată faptul că anul în care capacitatea cilindrică a atins valoarea cea mai mare este 2001 iar cel în care puterea medie maximă a ajuns în poziţie de vârf este 2014. Puterea medie a motoarelor pentru autoturismele analizate este de 77,1 KW iar capacitatea cilindrică medie este 1694cmc.
După anul 2016, tendinţa manifestată de constructori este cea a fabricării unor modelele de autoturisme cu o o capacitate cilindrică mai scăzută dar cu păstrarea sau chiar îmbunătăţirea caracteristicilor de putere a acestora.


Puterea motoarelor este în creştere în timp ce capacitatea cilindrică a acestora este în scădere,
Cea mai mare capacitate cilindrică medie au avut-o modelele de autoturisme din 2001,
Cea mai mare putere medie a autoturismelor a fost observată la modelele de autoturisme din 2014.
Un al doilea punct al analizei BAAR a avut în vedere numărul mediu de motorizări pe grupe de capacitate cilindrică în care motorizarea reprezintă numărul de variante de putere pentru aceeaşi capacitate cilindrică (ex: un motor 1400cmc poate avea 4-5 variante de putere exprimată în KW).
Rezultatele au evidenţiat următoarele concluzii:
• Numărul mediu de motorizări (în funcţie de puterea motorului) este de 7,8/marca auto,
• Grupa de cilindree cu cel mai mare număr de motorizări este cea cuprinsă intre1601- 1800cmc cu un număr mediu de 9,1 motorizări/marca auto.


Din distribuţia motorizărilor pe an/model se poate observa faptul că autoturismele model 2004 aveau în medie 16,6 motorizări, cele mai multe din întregul eşantion analizat.

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter