T3 2019 – puterea de cumpărare a pensiilor pentru invaliditate a scăzut cu 3,5%

Dan Palangeanianuarie 6, 20204min3260

În al treilea trimestru din 2019, pensia medie lunară a fost de 1.296 lei, cu 61 de lei peste valoarea consemnată în trimestrul precedent (+4,9%) . Urmare a creşterii preţurilor, puterea ei de cumpărare a scăzut la 104,8% faţă de T2 2019. Faţă de T3 2018, când pensia media lunară a fost de 1.122 lei, s-a consemnat o creştere de șase procente în termeni nominali (+2% în termeni reali).

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numărul de persoane aflate în plată a scăzut per total cu circa 55 de mii de persoane. Evoluţiile au fost, însă, mult diferite pe categorii. La categoria cea mai mare, cea pentru limită de vârstă, diminuarea a fost de doar 3 mii de persoane, s-a majorat cu 3 mii numărul celor cu pensie anticipată parțială și s-au înregistrat scăderi la toate celelalte categorii de beneficiari de pensii.

Scăderile cele importante s-au înregistrat la cei încadraţi în diverse grade de invaliditate (-35 de mii de persoane mai puţin pe parcursul ultimelor patru trimestre) și la beneficiarii de pensii în calitate de urmaş (-18 mii de persoane). La cea mai restrânsă categorie de beneficiari, cea a persoanelor pensionate anticipat cu drepturi depline s-a înregistrat o diminuare de o mie de persoane.

Ca urmare a creşterii preţurilor din al doilea trimestru al anului în curs (indicele de inflaţie mediu s-a situat la 3,83%), puterea de cumpărare a sumelor nominale a avansat între +1,9% pentru limită de vârstă și +5,1% în cazul pensiilor anticipate parțiale, beneficiare ale unor condiții ceva mai favorabile.
Destul de bizar, puterea de cumpărare a banilor primiți pentru invaliditate (1 leu în plus !) a scăzut cu 3,5%.

Ajutorul de completare – mai mult de un milion de beneficiari

Numărul celor care beneficiază de ajutor social de completare pentru a atinge nivelul pensiei minime garantate ( în prezent – indemnizație socială) a scăzut cu 38,6 mii persoane dar a rămas peste pragul de 1 milion de persoane, respectiv peste 200 de mii în plus față de finele anului 2017 și cam 400 de mii mai mult față de 2015.

Scăderea a fost ceva mai puțin pronunțată pe segmentul beneficiarilor proveniți din sistemul asigurărilor sociale (-2%) și a vizat mai mult pe cei proveniți din fostul sistem pentru agricultori (-10%). De reţinut, există şi un mic număr de persoane care provin din sistemul militar (3,2 mii sau 1,8% din total) și s-au situat sub pragul legal de venit minim.

Cea mai importantă influență care a dus la scăderea numărului de beneficiari de ajutor de completare din partea statului a apărut la 1 septembrie 2019, când creșterea valorii punctului de pensie cu 15%, de la 1.100 lei până la 1.265 lei (care se vede doar parțial în valoarea medie trimestrială pensiei medii) a depășit-o pe cea a pragului pentru pensia minimă, crescut cu 10%, de la 640 lei la 704 de lei.

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter