Salariul lunar, stabilizat aproape de cota 2.700. Industria prelucrătoare a evoluat aproape sincron cu PIB

Dan Palangeannoiembrie 15, 20183min2900

Câștigul salarial mediu brut pe luna septembrie 2018 a fost de 4.482 lei, cu 0,7% peste cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut şi el tot cu 0,7% şi a ajuns la 2.669 lei, respectiv 576 de euro. Ajustat cu nivelul preţurilor (52% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro s-a majorat uşor, la 1.108 euro.

Practic, leafa medie a recuperat jumătate din scăderea consemnată în luna august şi s-a stabilizat în apropierea cotei de 2.700 de lei, cu un avans minim în euro după ce cursul mediu la care au fost încasaţi banii s-a depreciat marginal. Indicele câştigului salarial real faţă de august 2018 a fost de 100,2% iar majorarea în raport cu aceeaşi lună a anului precedent s-a situat la +7,7%, valoare ce a consemnat oprirea trendului de scădere început în luna martie.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a urcat cu o jumătate de punct procentual, până la 192,1%.

Creşterile pe ramuri – sănătatea prima, industria extractivă pe minus ca putere de cumpărare

Pe ramuri de activitate, cea mai mare creştere de salarii a contiunuat să fie înregistrată în sănătate (+31,5% nominal şi +25,2% în termeni reali). Ea a fost urmată la mare distanţă de cercetare-dezvoltare (20,6% nominal şi 14,8% real), care a devansat învăţământul (+19,3% nominal şi +13,5% real). Administraţia publică a continuat să rămână sub media naţională, cu un avans de 11,1%, concretizat într-o putere de cumpărare cu 5,8%.

Peste media la nivel naţional s-au mai plasat construcţiile (15,6%, respectiv 10,1%), tranzacţiile imobiliare (15,0%, respectiv 9,5%) şi sectorul de distribuţia apei, salubritate şi deşeuri (13,8%, respectiv 8,3%). Imediat sub media de 13,1% în termeni nominali şi 7,7% ajustat cu inflaţia apare zona de informaţii şi comunicaţii (+12,2%, respectiv 6,9%).

Deloc surprinzător, industria prelucrătoare, cea care dă trendul pentru întreaga economie, a consemnat majorări salariale în termeni reali mult mai aproape de creşterea economică anunţată până în prezent pe acest an (4,8% creştere de putere de cumpărare la un avans al PIB de circa 4,2% pe primele trei trimestre 2018 şi o estimare de 4,5% pentru întreg anul în curs).

Ceea ce înseamnă că mecanismele de corelaţie au funcţionat în limite rezonabile (productivitatea medie a muncii pe primele opt luni ale anului a fost de 3,7%) dar şi că întreaga dispunere a majorărilor salariale ar trebui să ţină cont (fără a face „farmacie”) de această corelaţie.

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter