Evoluţia pieţei RCA la sfârşitul primului trimestru al anului 2017

Diana Dascalescumai 11, 20175min3230
udoroganieremont-2282

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Preşedintele Autorităţii, domnul Mişu Negriţoiu, evoluţia pieţei RCA în primul trimestru al acestui an. Cu acest prilej a fost prezentat şi Raportul integrat privind evoluţia pieţelor financiare non-bancare în anul 2016.

Piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei).

În perioada analizată, pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingând valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unităţi, faţă de 1,44 milioane în trimestrul I al anului 2016; cea mai mare pondere a fost reprezentată de polițele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea polițelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.

De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016.

În acelaşi timp se observă o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi concentrează circa 60% din portofoliul RCA din România.

Pe agenda Consiliului ASF s-a aflat şi subiectul pachetului de măsuri pentru stabilizarea în continuare a pieţei RCA:

-Reglementarea categoriilor de riscuri ridicate

-Norma privind metodologia calculării tarifelor de referinţă

-Tarifele de referinţă

-Amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA)

De asemenea, se mai au în vedere în această privinţă şi alte propuneri, precum:

-Revizuirea sistemului bonus-malus

-Constituirea de asociaţii/societăţi de asigurare mutuale (prevăzute în Legea asigurărilor)

-Realizarea unui Ghid de protecţie a consumatorului

Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter