Percepţia privind riscul se diminuează în Europa

piatafinmai 24, 20133min2920

euro-bancnote

Primele de risc (credit default swaps) ale ţărilor europene au continuat să scadă pe parcursul ultimelor săptămâni, expresie a diminuării percepţiei de risc. Această evoluţie a fost determinată de o serie de factori: măsurile monetare implementate de Banca Centrală Europeană, continuarea procesului de consolidare bugetară şi atenuarea crizei politice în unele state (cazul Italiei). Spre exemplu, prima de risc a Italiei a scăzut cu 23% în intervalul 2-21 mai, la 222,8 p.b., în timp ce prima de risc a Spaniei s-a diminuat cu 14% la 209,8 p.b.. Scăderi mai ample a consemnat şi prima de risc a Germaniei în ultimele 3 săptămâni, cu 16%, la 30,1 p.b..

Titlurile europene au fluctuat pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de marţi, pe fondul informaţiilor din sfera companiilor, dar şi a declaraţiilor unor reprezentanţi ai principalelor bănci centrale de pe mapamond. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a închis şedinţa de tranzacţionare la 309,99 p. (în urcare cu mai puţin de 0,1%), în timp ce indicele Euro Stoxx 50 a pierdut 0,1%, până la 2 821,65 p.. Indicii DAX 30, CAC 40 şi FTSE 100 au consemnat ritmuri de apreciere de 0,2%, 0,3%, respectiv 0,7%. Se remarca evoluţia companiilor din sectorul minier, în creştere cu 2,3%: BHP Billiton (3%), Rio Tinto (2,6%), Polymetal Internaţional (8,4%). Cotaţiile Marks & Spencer au urcat cu 6,2%, deşi compania a anunţat reducerea investiţiilor în 2013 şi 2014. Acţiunile Burberry s-au apreciat cu 5,3%, după comunicarea rezultatelor financiare şi anunţul privind majorarea dividendelor. Creşteri au consemnat şi titlurile Căpiţă (5,9%), ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la evoluţia afacerilor în acest an.

Pe de altă parte, o serie de companii s-au depreciat după comunicarea rezultatelor financiare şi/sau a previziunilor de rezultate pe termen scurt: Carnival (5,9%), Sonova (1,1%), United Internet (7,2%). Scăderi au consemnat şi băncile elene, pe fondul anunţului unor noi majorări de capital: Naţional Bank of Greece (27%), Piraeus (21%).

 

piatafin


Lasa un Comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Despre Noi

Piaţa Financiară radiografiază economia României, oferind analize complete şi premiază anual cele mai importante realizări în cadrul piețelor monitorizate.


CONTACT



Newsletter